Бившият финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги купуват

...
Бившият финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги купуват
Коментари Харесай

Милен Велчев купува бизнеса за търговия със суровини на руската ВТБ

Бившият финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги купуват основаното в Швейцария звено за търговия със първични материали на съветската Внешторгбанк (ВТБ), съобщи investor.bg, цитирайки Bloomberg.

ВТБ - втората по величина банка в Русия, бе една от първите съветски банки, включени в санкционния лист на ЕС след военната инвазия в Украйна. ВТБ стартира своето евакуиране от Европа през предходната година. Звеното й в Швейцария на процедура не работи, през ноември стана ясно, че множеството чиновници са освободени, като на работа са оставени единствено 19 души. Така закупуването на компанията е късмет тя още веднъж да проработи, коментира Bloomberg.

От организацията напомнят, че двамата братя Велчеви са работили в капиталови компании - Merrill Lynch и в Morgan Stanley.

Милен Велчев беше министър на финансите в държавното управление на Симеон Сакскобурготски, а по-късно и представител за България на капиталовото звено ВТБ Капитал. По данни от Търговския указател той, дружно със своя зам.-министър Красимир Катев и брат си Георги, са пробвали да купят това звено през май 2022 година, само че глобите против Русия стопират договорката, осведоми investor.bg.

Велчев е отказал да разяснява финансови подробности към договорката, показал е само, че компанията ще оперира под ново име, а решенията за работата ù ще бъдат " преразгледани ".

ВТБ към този момент заяви, че продава и своето звено VTB Europe, основано в Германия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР